informacije

Treći dan d.o.o.
Stara cesta 25,
10251 Hrvatski Leskovac
tel: 098 96 00 917
fax: 01 48 33 360
OIB: 25228729097
IBAN:HR2823600001101942079mate737@gmail.com
nardužbe i prodaja

tel: 098 96 00 917

e-mail: mate737@gmail.com

 


knjižare

Pismo, 2. prosinca A. D. 71.

Autor: Michael O'Brien| Ulomak iz romana Teofil| Tvrdi uvez, cijena 180,00 kn

Pišem ti pomiješanih osjećaja radosti i tuge, jer je naš ljubljeni Teofil u potpunosti prešao u ruke našega Gospodara i Gospodina. Luka, ne tuguj odveć, jer je tvoj otac umro kako je i živio: opirući se smrti. U svojemu je posljednjem otporu učinio nešto daleko dragocjenije no ikada dosad, u svim njegovim dugim godinama služenja čovječanstvu. Smrću je nadvladao smrt, a to je put što nam ga je naš Gospodin Isus zacrtao kao vrata u vječni život. (copyright Treći dan)

[Pismo, 2. prosinca A. D. 71]

 

Dies Saturni IV Non. studeni DCCCXXIV anno Urbis conditae

 

U godini Gospodnjoj

Gortina

 

Od Stjepana u vodama Krštenja,

Luki kojega ljubim kao sina, iako mi je otac,

kao i svoj braći i sestrama u Crkvi u Antiohiji.

 

Neka milosrđe, mir, i milost budu s vama u sve većoj mjeri!

 

Pišem ti pomiješanih osjećaja radosti i tuge, jer je naš ljubljeni Teofil u potpunosti prešao u ruke našega Gospodara i Gospodina.

Luka, ne tuguj odveć, jer je tvoj otac umro kako je i živio: opirući se smrti. U svojemu je posljednjem otporu učinio nešto daleko dragocjenije no ikada dosad, u svim njegovim dugim godinama služenja čovječanstvu. Smrću je nadvladao smrt, a to je put što nam ga je naš Gospodin Isus zacrtao kao vrata u vječni život.

Pred dva dana, Teofil se vratio sa svoga putovanja u Lijepe Luke, gdje se redovito skrbi o bolesnima na usidrenim brodovima. Toga je dana bio sišao u jedan koji je spasio židovske robove od razorenja Jeruzalema, na putu za egipatske rudnike. Pobrinuo se za njihove rane i donio Radosnu Vijest svima koji je bijahu spremni primiti.

One noći kada se vratio, pošao je s tvojom majkom na molitvu u kuću koja je naša crkva u Gortini. S nama su bile i tvoje sestre, najstarija Teodozijina kći, Milin prvorođenac te Leandar, kojega je bila pogodila vrućica, pa je došao na molitvu i pomazanje. Kleon je bio na dva tjedna otputovao s braćom u Iraklion.

Primivši Tijelo i Krv Kristovu, bijasmo u tišini, kadli među nas utrča jedan čovjek, vičući kako je kuća Teofila i Peonije u plamenu te kako su unutra zatočeni ljudi. I zaista, ondje je spavalo četvoro djece, najmlađa djeca tvojih sestara, ostavljena na brigu staroj sluškinji. Teofil je istrčao iz kuće kao mahnit. Sve nas je prestigao te je, stigavši do svoga doma, uletio unutra kroz plamen. Neki su od nas potrčali po vjedra, kako bi zagrabili vode iz zdenca. Dok smo gasili požar, molili smo, ali je već bio uzeo previše maha. Tada je on izašao iz plamena noseći dijete umotano u ponjavu, iako njegova vlastita odjeća bijaše okružena iskrama i dimom. Potom se vratio u plamen po drugo. Izvadio ih je četvero iz plamena i niti jedno od njih nije bilo ozbiljno ozlijeđeno, osim manjih opeklina i dima u plućima, od čega se sada svi redom uspješno oporavljaju, Bogu hvala.

No unutra je bila još jedna osoba te su susjedi koji se bijahu sjatili u dvorište povikali kako starica nije vrijedna truda i kako je sigurno već mrtva, jer su gust dim i strjelice vrela plamena bili obuhvatili sve prozore. Njegova je velika biblioteka bila sva u plamenu i nitko ne bi mogao podnijeti toliku vrućinu. No svejedno, Teofil je još jednom utrčao u plamen te se svima nama činilo kako iz njega više neće izaći.

Kada se već činilo kako nema nade, odjednom se među plamenom pojavio njegov lik, noseći u naručju tijelo omotano ponjavama. Posrnuo je van, dok mu sva odjeća bijaše u plamenu. Drugi su mu iz naručja uzeli staricu, a onda je pao na pod. Nastojali smo udarcima ugasiti njegovu zapaljenu odjeću, ali mu tijelo bijaše teško opaljeno, sva kosa spržena te mu se koža na dodir ljuštila. Budući da se vatra stala širiti prema nama, podigli smo ga i iznijeli, zajedno sa spašenima, iz dvorišta na ulicu.

Luka, velim ti ovo, što moraš vazda pamtiti kako bi ti bilo na utjehu i mir:

polegao sam ga na pod, bojeći se prekriti ga ogrtačem, jer mu je i najmanji dodir izazivao pravu agoniju. Čitavo mu tijelo bijaše opaljeno, čak mu i oči bijahu rastopljene te je slijepo gledao uvis. Tada je podigao ruke, iako je u to zacijelo morao uložiti i posljednji atom preostale snage. Lice mu se bilo pretvorilo u krinku uništena mesa, no ipak je progovorio. Oslonio sam uho na njegove usnice, kako bih čuo.

“Tko može predvidjeti,” prošaptao je. “Tko može predvidjeti?”

Tada je izgovorio ime našega Spasitelja, i izdahnuo.

Položili smo njegovo tijelo u lijes te se sada mnogi iz svih krajeva otoka skupljaju kako bi pribivali svetoj Euharistiji, koju ćemo sutra prinijeti za njegovu dušu. Slavit će je episcopos, sa svim svojim svećenicima i đakonima. Kovčeg će biti položen u grob isklesan na brdu ponad potoka sjeverno od grada, na mjestu što ga je tvoj otac volio zbog mnoštva ptica. U blizini su pokopani oni što stradaše kao mučenici pod Neronom.

Među nama vlada radost, velika radost. U razmaku od svega dva dana, došlo je do ozdravljenja bolesnih koji mole uz tijelo. Štoviše, brojne su posve neočekivane osobe došle u crkvu tražeći pouku u vjeri. Neobjašnjivo je to ljudskim pojmovima, jer nije nečuveno da bi netko spasio ljude iz vatre te se takav čin junaštva, ma kako dirljiv bio, uglavnom brzo zaboravlja. Ne mijenja poredak stvari. No, ovdje je na neki tajanstven način poredak ipak promijenjen.

Luka, tvoja ti draga majka šalje pozdrave i poljubac. Poručuje ti kako se, iako u žalovanju, raduje. Naš je najdraži prijatelj umro trpeći i tako pobijedio svoga staroga neprijatelja. Naposljetku je našao mir i odgovore na sva svoja pitanja.

 

Ljubljeni ti odavde šalju svoje pozdrave; starješine i djeca Krete – starješinama i djeci spasenja u Siriji. Njima se pridružujem i ja…

 

tvoj sin, najmanji u Kristu,

Gaj Stjepan Var


 

© 2010. Treći dan d.o.o. Sva prava pridržana.

Powered by Kentico CMS for ASP.NET Development by: ENDORA