informacije

Treći dan d.o.o.
Stara cesta 25,
10251 Hrvatski Leskovac
tel: 098 96 00 917
OIB: 25228729097
IBAN:HR2823600001101942079


nardužbe i prodaja

tel: 098 96 00 917

e-mail: mate737@gmail.com

 


knjižare

Rođaci – roman Bogoljublja, domoljublja i čovjekoljublja

Prof. dr. Ante Vukasović| Iz pisma autoru| Zagreb, lipanj 2010.

Kao vrsni poznavatelj svojih korijena Mate nas vještom rukom i perom odvodi u postojbinu bosansko-hercegovačkih Hrvata i upoznaje s njihovim mučeničkim životom pod kraj prve polovice XIX. stoljeća. U teškim okolnostima krize duhovnosti, iz Matina romana snažno zrači Bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje, u suglasju s temeljnim načelima, najvišim vrijednostima i idealima: Bog, Crkva i Domovina. (Prof. dr. Ante Vukasović)

Prošle nedjelje dohvatio sam sa stelaže nedavno kupljeni prvi roman Mate Krajine: Rođaci. Nakana je bila prelistati knjigu, informirati se o opsegu, strukturi, tematici, a čitanje nastaviti u ljetnim danima na moru. Matu sam poznavao, ali ne kao romanopisca. Pročitao sam prvu stranicu, pa drugu, treću i osjetio draž čitanja. Nastavio sam do večere, poslije večere, tijekom ponedjeljka i dovršio u utorak jutro. Roman je pročitan u jednom dahu. Privlačila me jasnoća izražavanja, izgrađen stil pisanja, umijeće pripovijedanja, Matino svjedočenje o sudbini, patnjama i žrtvama hercegovačkih i bosanskih Hrvata, informativan i zanimljiv opis života, prilika i neprilika, ljubavi i mržnje, suživota i krvavih zlodjela u susretima i sukobima kultura, civilizacija, vjera i naroda, a akteri su rođaci i braća.

            Mate piše o Hrvatima katolicima Bosne i Hercegovine koje su turski zulum, mukotrpna povijest i druge nevolje rastavile, razdijelile, mnoge na islam i pravoslavlje natjerale i međusobno sukobile. Rođaci i braća međusobno se sukobljavaju i surađuju, mrze i vole, brutalno uništavaju i pomažu.

            Kao vrsni poznavatelj svojih korijena Mate nas vještom rukom i perom odvodi u postojbinu bosansko-hercegovačkih Hrvata i upoznaje s njihovim mučeničkim životom pod kraj prve polovice XIX. stoljeća. U teškim okolnostima krize duhovnosti, iz Matina romana snažno zrači Bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje, u suglasju s temeljnim načelima, najvišim vrijednostima i idealima: Bog, Crkva i Domovina.

Prof. dr. Ante VukasovićP8150011.JPG

© 2010. Treći dan d.o.o. Sva prava pridržana.

Powered by Kentico CMS for ASP.NET Development by: ENDORA