informacije

Treći dan d.o.o.
Stara cesta 25,
10251 Hrvatski Leskovac
tel: 098 96 00 917
OIB: 25228729097
IBAN:HR2823600001101942079


nardužbe i prodaja

tel: 098 96 00 917

e-mail: mate737@gmail.com

 


knjižare

The Donkey Dialogues—nova knjiga

Autori: Michael O'Brien i Mate Krajina| Nakladnik: Justin Press, Ottawa, 2014. | Piše: Mark Meuer. - www.goodreads.com

Ova me je knjiga, kao oca, iznimno nadahnula. Obnovila je u meni želju izgrađivati svoju obitelj i braniti je, pobrinuti se da sva moja djeca znaju kako ih Bog ljubi te će svoju najveću sreću pronaći ljubeći Ga i služeći Mu.

 Iznimno nadahnuće

 

Nakladnik: Justin Press, Ottawa, 2014. Autori: Michael O'Brien i Mate Krajina

 

Piše: Mark W. - www.goodreads.com

 

 

Gajim iznimno poštovanje i divljenje prema Michaelu O'Brienu, a ova knjiga „The Donkey Dialogues“ koju je napisao zajedno s Matom Krajinom iz Hrvatske moje poštovanje uzdiže na jednu posve novu razinu. U knjizi je riječ je o nizu pisama što su ih međusobno izmijenili Michael O'Brien i Mate Krajina. Pisma su pisana između svibnja 2012. i veljače 2014. U njima njih dvojica govore o svome životu pisaca i očeva. Obojica su upoznala tegobe i oskudicu, koji im i dalje nisu strani. Obojica silno žele živjeti kao predani katolici, dijeleći ljubav prema Kristu sa svojim obiteljima, prijateljima, i čitateljima.

Ukoliko postoji suvremeni pisac koji je protuteža propovjednicima beznađa, onda je to Michael O'Brien. Njegove su knjige prepune likova koji silno pate, ali otkrivaju kako u svome trpljenju nisu sami, kao i to da njihovo trpljenje nije besmisleno. Susreću Isusa te pronalaze radost i ljubav, iako i dalje nastavljaju trpjeti. Njegovi su romani toliko snažni upravo zbog toga što opisuju i oslikavaju kršćansko shvaćanje trpljenja. To je shvaćanje gotovo nemoguće postići umom, ali zato postaje vidljivo i može ga se naslutiti kroz portrete što ih je on riječima naslikao u svojim romanima.

U Magarećim razgovorima (The Donkey Dialogues) dobivamo uvid u živote i umove dvojice ljudi koji su osobito svjesni pogibli što ih suvremena zapadnjačka kultura predstavlja po naše duše. Mate Krajina pretrpio je mnoge nevolje za vrijeme komunizma i uviđa kako bi sveprisutno traženje zadovoljstva i potrošački duh mogli Crkvi zadati udarac što ga izravan progon nije uspio zadati.

Obojica shvaćaju nešto što i osobno smatram istinskim stanjem svijeta: nalazimo se u ratu. Nije to rat protiv neke zemlje ili naroda, već duhovni boj protiv đavla. On nas želi udaljiti od Boga; štoviše, izazvati nas na pobunu protiv Njega i navesti nas da se zatvorimo sami u sebe. Vragu je svejedno hoćemo li to učiniti putem lijenosti, užitka, bluda, ovisnosti o ispraznostima (što je problem suvremenog Zapada), ili kao posljedicu izravna progona s prijetnjom zastrašivanja i ubijanja (što je komunistički i islamistički pristup).

Ova me je knjiga, kao oca, iznimno nadahnula. Obnovila je u meni želju izgrađivati svoju obitelj i braniti je, pobrinuti se da sva moja djeca znaju kako ih Bog ljubi te će svoju najveću sreću pronaći ljubeći Ga i služeći Mu.

Evo samo nekoliko mojih omiljenih citata iz knjige koje sam posebno zapamtio:

O'Brien - „Poslije-komunističko doba nosi manje opasnosti za tijelo, ali zato više pogibli za dušu.“

Krajina – (opisujući kako je došlo do toga da su sebe prozvali „magarcima“, osobito u odnosu na zaštitu svojih obitelji). „Poslužio sam se slikom magarca, na kojega pastiri tovare sve što im je potrebno za dug boravak u planini, a ujedno ima i obrambenu ulogu u odnosu na stado ovaca. Naime, on je tu kako bi ga vukovi prvog napali, budući da je nepisano pravilo prirode kako vukovi prvo napadaju magarce, a tek onda ovce."

O'Brien - „...Svaku prigodu prevladavanja straha prepoznajem kao dar.“

O'Brien - „Uvijek je posrijedi put sebedarja. Ako otac/muž želi svoj život predati ženi i djeci, mora umrijeti svakoj sebičnosti koja u njemu postoji."

Krajina - „Suprugin osmijeh ima istinski ljekovit učinak. Tada je lakše pronaći zrnce nade u vlastitu srcu i donositi radost.“

O'Brien - „U svojoj enciklici o obitelji, - Familiaris Consortio - , Papa Ivan Pavao II. naglašava roditeljima … da svoje obitelji od početka trebamo podizati u jednostavnosti, polaganijim ritmom, blažim i ljudskijim načinom života. Moram naglasiti još i to da, kako bismo se oprijeli duhu ovoga svijeta, to moramo redovito činiti s ljubavlju i u dobru raspoloženju.“

© 2010. Treći dan d.o.o. Sva prava pridržana.

Powered by Kentico CMS for ASP.NET Development by: ENDORA